8 Ιουλ 2012

Πρωτεΐνες (1/2)


Τα σύγχρονα συμπληρώματα bodybuilding προωθούνται στην αγορά ως βοηθήματα στην προσπάθεια για τη βελτίωση της διατροφής, τη βελτίωση της διάπλασης του σώματος ή τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων. Επομένως τα συμπληρώματα συχνά κατηγοριοποιούνται με βάση τους παραπάνω στόχους. Αν και η χρήση πολλών συμπληρωμάτων βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, η χρήση τους στο χώρο του bodybuilding είναι συχνά έντονα συνυφασμένη με τους σκοπούς του bodybuilding και το βιομηχανικό μάρκετινγκ και ως τέτοια μπορεί να αποκλίνει σημαντικά από τις παραδοσιακή επιστημονική χρήση.

Πρωτεΐνες:  Οι αθλητές σωματικής διάπλασης συχνά συμπληρώνουν τη διατροφή τους με κάποια μορφή πρωτεΐνης σε σκόνη. Η σκόνη αναμειγνύεται με νερό, γάλα ή χυμό. Οι πρωτεΐνες συνήθως καταναλώνονται αμέσως μετά την προπόνηση ή ως μέρος ενός προγραμματισμένου γεύματος. Ορισμένοι τύποι πρωτεϊνών προτείνεται να λαμβάνονται αμέσως μετά την προπόνηση (πρωτεΐνη ορού γάλακτος, whey), ενώ άλλοι  ήθισται να λαμβάνονται πριν από τον ύπνο (καζεΐνη, casein).  Η θεωρία πίσω από αυτό το συμπλήρωμα είναι ότι οι bodybuilders, λόγω της ειδικής μεθόδου προπόνησής τους και του στόχου τους, έχουν ανάγκη πρόσληψης πρωτεΐνης  υψηλότερη από το μέσο όρο, ώστε  να υποστηριχθεί η μέγιστη διατήρηση και ανάπτυξη των μυών. Τα συμπληρώματα πρωτεΐνης κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές: σκόνες, έτοιμα προς πόση (ready to drink), μπάρες και ζελέ. Είναι δε διαθέσιμα σε μια ευρεία ποικιλία γεύσεων.

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος

Πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey protein): περιέχει σε υψηλά επίπεδα όλα  τα απαραίτητα αμινοξέα όπως και τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας (BCAA). Επίσης, έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα στο αμινοξύ κυστεΐνη, το οποίο βοηθά στη σύνθεση της αντιοξειδωτικής γλουταθειόνης. Για τους bodybuilders η πρωτεΐνη ορού γάλακτος συνιστά την καλύτερη πηγή αμινοξέων για την αποκατάσταση των μυών.  Προέρχεται από τη διαδικασία παρασκευής τυριού από το γάλα. Υπάρχουν τρεις τύποι πρωτεΐνης ορού γάλακτος: η συμπυκνωμένη (concentrate), η απομονωμένη (isolate) και η υδρολυμένη (hydrolysate). H συμπυκνωμένη περιέχει 29% -89% του βάρους πρωτεΐνη, ενώ στην απομονωμένη το ποσοστό είναι 90%+. Η υδρολυμένη είναι προχωνευμένη και ως εκ τούτου έχει το μικρότερο χρόνο απορρόφησης από όλους τους τύπους πρωτεΐνης. 
Καζεΐνη
Καζεΐνη (casein): προέρχεται από το γάλα και  παρέχει ικανοποιητικό προφίλ αμινοξέων.  Θεωρείται ιδανική όταν η γρήγορη απορρόφηση δεν είναι το ζητούμενο.

Πρωτεΐνη σόγιας
Πρωτεΐνη σόγιας (soy protein): προέρχεται από τη σόγια. Περιέχει ισοφλαβόνες, ένα είδος φυτοοιστρογόνων και προτείνεται σε όσους έχουν δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Πρωτεΐνη αυγού
Πρωτεΐνη αυγού (egg protein): η καλύτερη φυσική πηγή πρωτεΐνης. Προέρχεται συνήθως από τα ασπράδια, αλλά περιέχεται εξίσου και στον κρόκο.

Πρωτεΐνη ρυζιού
Πρωτεΐνη ρυζιού (rice protein):  όταν παρασκευάζεται από σπόρους ολικής αλέσεως, είναι μια καλή πηγή πρωτεΐνης για τους χορτοφάγους, η οποία είναι πολύ εύπεπτη και μη-αλλεργιογόνος. Δεδομένου ότι η πρωτεΐνη ρυζιού είναι χαμηλή στο αμινοξύ λυσίνη, συνδυάζεται συχνά με πρωτεΐνη μπιζελιού για την επίτευξη ενός καλύτερου προφίλ αμινοξέων. 
Πρωτεΐνη μπιζελιού
Πρωτεΐνη μπιζελιού (pea protein): είναι μια πρωτεΐνη με ελαφρύτερη υφή από τις περισσότερες σκόνες πρωτεΐνης.  Έχει προφίλ αμινοξέων παρόμοιο με εκείνο της σόγιας αλλά είναι λιγότερο αλλεργιογόνος από εκείνη.
Protected by Copyscape Plagiarism Tool

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ τα σχόλιά σας να είναι κόσμια και εντός θέματος.